Τι λέει το χρώμα των μαλλιών σου για την προσωπικότητα σου!

Πολλά στερεότυπα συνδέονται με το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας. Αν και σίγουρα πρόκειται για μη επιστημονικές αντιλήψεις, δεν είναι μυστικό ότι οι άνθρωποι συχνά δημιουργούν μια πρώτη εντύπωση για έναν άνθρωπο με βάση το χρώμα των μαλλιών του.

Επιστημονικά, το χρώμα των μαλλιών σχηματίζεται από μια ουσία που ονομάζεται μελανίνη που παράγεται στη ρίζα της τρίχας από ομάδες εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η ίδια η μελανίνη είναι δύο τύπων, και η αναλογία αυτών των δύο τύπων δημιουργεί το χρώμα των μαλλιών σε κάθε άτομο. Πέρα από το φυσικό χρώμα μαλλιών, πάρα πολλές γυναίκες επιλέγουν επίσης να βάψουν τα μαλλιά τους, όταν θέλουν να ανανεώσουν ή να αλλάξουν την εμφάνιση τους.

Τι μπορούν όμως να σημαίνουν για την προσωπικότητα μας ορισμένα χρώματα μαλλιών;

Κόκκινο χρώμα μαλλιών

κοκκινα μαλλια
Photo by Tomaz Barcellos on Pexels.com

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι το κόκκινο χρώμα μας δόθηκε από τους Νεάντερταλ, η επιστήμη έχει δείξει ότι είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης ενός γονιδίου στο χρωμόσωμα 16. Τα κόκκινα μαλλιά έχουν αναπαρασταθεί στα έργα τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου και σε άλλες αγαπημένες καλλιτεχνικές δημιουργίες ανά τους αιώνες. Σχεδόν το 10% των ανθρώπων στη Σκωτία και την Αγγλία έχουν κόκκινο χρώμα μαλλιών, με αυτά να συναντώνται περισσότερο στην Ευρώπη και να είναι σπανιότερα στην Ασία. Σύμφωνα με τη γερμανική λαογραφία, οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά και πράσινα μάτια έχουν συσχετιστεί με τη μαγεία και θεωρούνται δαιμονικές ή κακές. Στις αγγλόφωνες χώρες, οι κοκκινομάλιδες και οι κοκκινομάλλες πολλές φορές χαρακτηρίζονταν υποτιμητικά ως «gingers», αν και η λέξη έχει αποκτήσει ουδέτερο χαρακτήρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά είναι μυστηριώδεις, ρομαντικοί, παθιασμένοι και φλογεροί και ότι τείνουν να έχουν ενθουσιώδεις προσωπικότητες.

Ξανθό χρώμα μαλλιών

woman in cap sitting with cake on dish
Photo by Vika Kirillova on Pexels.com

Το ξανθό εμφανίζεται φυσικά στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική, και πολύ σπανιότερα σε άλλα μέρη του κόσμου. Περιέργως, έχει επίσης παρατηρηθεί σε σχεδόν 10% του γηγενούς πληθυσμού των Νήσων Σολομώντα στον Νότιο Ειρηνικό, όπου οι κάτοικοι έχουν κυρίως πολύ σκούρο δέρμα. Μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ότι αυτό το χρώμα μαλλιών ήταν αποτέλεσμα γονιδιακής ροής που πέρασε από αρχαίους εμπόρους και ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν διάφορες χώρες, πριν από αιώνες. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μόνο γονίδιο είναι υπεύθυνο για αυτό το χρώμα, αν και οι ιθαγενείς των Νήσων Σολομώντα αποδίδουν επίσης το ξανθό χρώμα των μαλλιών τους σε μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, καθώς και στην έκθεση στον ήλιο.

Το ξανθό χρώμα των μαλλιών θεωρείται από κάποιους ότι αναπαριστά τη θηλυκότητα, τη νεανικότητα, την ενέργεια, τη χαρά και το δυναμισμό.

Καστανό χρώμα μαλλιών

woman with wavy brown hair
Photo by Tanya Oleksiivna on Pexels.com

Το καστανό είναι το δεύτερο πιο συχνό χρώμα μαλλιών, μετά το μαύρο. Τα καστανά μαλλιά συναντώνται κυρίως στη Δύση, ειδικά μεταξύ των κατοίκων της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε ορισμένους πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, τα καστανά μαλλιά είναι συχνά στους Αβορίγινες της Αυστραλίας.

Η πλειοψηφία των νικητών του βραβείου Νόμπελ είναι καστανές. Τυχαίο; Λέγεται ότι οι άνθρωποι με καστανά μαλλιά έχουν έφεση στη γνώση και τη μελέτη, και αντιμετωπίζουν το περιβάλλον τους σε σύνεση και προσοχή.

Μαύρο χρώμα μαλλιών

woman portrait lifestyle outdoors
Photo by Lexa Nicole on Pexels.com

Αυτό το χρώμα μαλλιών που εμφανίζεται κυρίως στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, θεωρείται «εξωτικό» στη Βόρεια Ευρώπη, όπως οι ξανθιές και οι κοκκινομάλλες στον υπόλοιπο κόσμο. Συχνά το μελαχρινό χρώμα μαλλιών συνδυάζεται με πιο σκούρο δέρμα, αν και όχι απαραίτητα.

Το μαύρο θεωρείται από πολλούς το πιο κομψό χρώμα στον κόσμο. Με χαρακτήρα που είναι δύσκολο να αγνοηθεί, το μαύρο χρώμα είναι ένα δυνατό χαρακτηριστικό και ταιριάζει σε μια ποικιλία από χροιές δέρματος και τύπους μαλλιών. Οι άνθρωποι με μαύρα μαλλιά θεωρούνται δυναμικοί, εργατικοί και φιλόδοξοι.

Ανεξάρτητα από το φυσικό χρώμα των μαλλιών σου, έχεις την επιλογή να τα βάψεις όποιο χρώμα θες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου. Μπορείς ακόμα και να «αγνοήσεις» τα «συμβατικά» χρώματα και να διαλέξεις pop colors όπως το μωβ, το μπλε και το ροζ.

Τι περιμένεις; Επισκέψου το αγαπημένο σου κομμωτήριο και απόκτησε τα μαλλιά που ονειρεύεσαι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: