Γιατί «λαδώνουν» τα μαλλιά μου;

Ποιες είναι οι αιτίες της λιπαρότητας στα μαλλιά;
Ποιες είναι οι αιτίες της λιπαρότητας στα μαλλιά;

Τα μαλλιά μας παράγουν μια ορισμένη ποσότητα σμήγματος ή λαδιού, ως τρόπο ενυδάτωσης του τριχωτού της κεφαλής και για την προστασία τους. Η ποσότητα λαδιού που παράγεται ποικίλει ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών μας, τις συνήθειες υγιεινής μας και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής μας.

Μερικές φορές αυτό το φυσικό λάδι μπορεί να συσσωρευτεί στα μαλλιά μας, ειδικά στη ρίζα. Αυτό δίνει στα μαλλιά μας μια περίεργη εμφάνιση, και μια αίσθηση βάρους και έλλειψης καθαριότητας.

Ποιες είναι λοιπόν οι αιτίες της λιπαρότητας στα μαλλιά;

Αν πλένεις τα μαλλιά σου πολύ συχνά, το τριχωτό της κεφαλής σου λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να παράγει περισσότερο λάδι!

Το λάδι στα μαλλιά μας αναμιγνύεται με τον ιδρώτα και τη βρομιά, καλύπτοντας το τριχωτό της κεφαλής μας και μερικές φορές την κορυφή του κεφαλιού μας. Αυτό είναι φυσιολογικό και, ως επί το πλείστον, αναπόφευκτο.

Η καλή υγιεινή των μαλλιών, πλένοντας το τριχωτό της κεφαλής μας συχνά και καλά με ένα ποιοτικό σαμπουάν που προτείνει κάποια κομμώτρια, καθαρίζει το λάδι και δίνει στα μαλλιά μας μια αίσθηση ανανέωσης.

Το λάδι μπορεί να αυξηθεί σε ορατό επίπεδο σε λιγότερο από 24 ώρες. Μερικές φορές η έντονη άσκηση, η υπερβολική χρήση προϊόντων για τα μαλλιά ή ακόμη και η υπερβολική υγρασία ή ζέστη μπορεί να προκαλέσει υπέρμετρη λιπαρότητα.

Μία κάπως αναπάντεχη αιτία λιπαρών μαλλιών είναι το υπερβολικό πλύσιμο. Κάθε φορά που πλένεις τα μαλλιά σου με σαμπουάν, στέλνεις στο τριχωτό της κεφαλής σου το σήμα να παράγει περισσότερο σμήγμα. Αν πλένεις τα μαλλιά σου πολύ συχνά, το τριχωτό της κεφαλής σου λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να παράγει περισσότερο λάδι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λιπαρότητας στο τριχωτό της κεφαλής σου.

Ορισμένοι τύποι μαλλιών είναι πιο επιρρεπείς στη συσσώρευση λαδιού, όπως τα ίσια μαλλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άξονας των μαλλιών δεν έχει υφή ή κύμα, οπότε το λάδι γλιστρά κατευθείαν κάτω από τον άξονα των μαλλιών και συλλέγεται σε όλο το κεφάλι. Το λάδι στα μαλλιά μας είναι επίσης πιο ορατό όταν τα μαλλιά κρέμονται κατ’ευθείαν προς τα κάτω.

Μια άλλη αιτία των λιπαρών μαλλιών είναι ο τύπος των προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Τα σαμπουάν του σούπερ μάρκετ δεν φροντίζουν επαρκώς το τριχωτό της κεφαλής, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία στην παραγωγή λαδιού και μειωμένη λιπαρότητα.

Παρόλο που μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπίσεις το λάδι όταν στεγνώνουν τα μαλλιά σου, εμφανίζεται γρήγορα λίγες ώρες περίπου αργότερα.

Για να αποφύγεις τη λιπαρότητα στα μαλλιά λοιπόν, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς ποιοτικά προϊόντα κομμωτηρίου, να φροντίζεις να πλένεις τα μαλλιά σου όσο πρέπει, όχι παραπάνω ή λιγότερο, και να ακούς τις συμβουλές που σου δίνει η κομμώτρια σου, με βάση τον τύπο των μαλλιών σου. Έτσι, η λιπαρότητα δεν θα είναι ξανά εμπόδιο για να έχεις τα μαλλιά που ονειρεύεσαι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: