Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ωστόσο, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με μεγάλη πιθανότητα ίασης.
Η πιο συνηθισμένη ένδειξη καρκίνου μαστού είναι μια σκληρή μάζα ή ένας όγκος που δεν υπήρχε παλιότερα και εμφανίστηκε στον ένα μόνο μαστό. Άλλα σημεία και συμπτώματα είναι το πρήξιμο μέρους ή όλου του μαστού, η σκληρία της μασχάλης, ο ερεθισμός (κοκκίνισμα) του δέρματος που καλύπτει το μαστό και η εισολκή (τράβηγμα) σε ένα σημείο του δέρματος.
Δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση. Ειδικοί επιστήμονες έχουν θεσπίσει ένα πρόγραμμα προληπτικών διαγνωστικών ελέγχων που κάθε γυναίκα πρέπει να ακολουθεί, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, εφόσον εμφανιστεί.
Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την κλινική εξέταση των μαστών, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 20 ετών και κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνεται μαστογραφία, με όλες τις γυναίκες να συνιστάται να την κάνουν τακτικά, με την πρώτη μαστογραφία αναφοράς να γίνεται σε ηλικία 35 ετών, ενώ από 40 ετών και πάνω πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Εκτός των δύο αυτών ελέγχων, είναι καλό να γίνεται υπέρηχος μαστού, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, καθώς και συχνή αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα, χωρίς φυσικά η αυτοεξέταση να μπορεί να υποκαταστήσει τον έλεγχο από ειδικό ιατρό.
Μαζί με τον προληπτικό έλεγχο, κάθε γυναίκα θα πρέπει να μάθει τον προσωπικό της κίνδυνο, συζητώντας με έναν γιατρό το οικογενειακό της ιστορικό. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό της ότι θα πρέπει να επισκεφθεί κατευθείαν το γιατρό της αν δει οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος της (όπως όγκο ή σκληρία, πρήξιμο ή κοκκινίλα, αλλαγή στο μέγεθος & το σχήμα του μαστού, ερεθισμό της θηλής ή πόνος σε κάποιο σημείο που επιμένει). Είναι σημαντικό, επίσης, να γίνονται υγιεινές επιλογές εν γένει, όπως η διατήρηση ενός ισορροπημένου σωματικού βάρους, η καθημερινή άσκηση, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και το σταμάτημα του καπνίσματος.
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Με γνώση και ενημέρωση μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες να βγουν νικήτριες από αυτήν την πρόκληση!
Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε βασισμένο στις κατευθύνσεις που δίνονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του almazois.gr για να μάθετε περισσότερα.
Σημαντική είναι και η συμβολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» στην υποστήριξη των δράσεων κατά του καρκίνου στην τοπική μας κοινότητα, καθώς και στη βοήθεια και φροντίδα των καρκινοπαθών του νομού μας. Μάθετε περισσότερα για τη δράση του στο dynamipsixis.gr.