Ανδρική Τριχόπτωση: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πολλοί άντρες επηρεάζονται από την τριχόπτωση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Τριχόπτωσης, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών θα αντιμετωπίσουν κάποιο βαθμό τριχόπτωσης μέχρι τα 40 τους. Στην ηλικία των 50 ετών, έως και το 85% των ανδρών αντιμετωπίζουν τριχόπτωση και αραίωση.

Αιτίες

Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν φαλάκρα ή τριχόπτωση για διαφορετικούς λόγους.

Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες για την τριχόπτωση, η πιο πιθανή αιτία είναι η κληρονομικότητα. Η διαπίστωση εάν η τριχόπτωση σε ένα συγκεκριμένο άτομο προκαλείται ή όχι από την κληρονομικότητα ή άλλο λόγο μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της καλύτερης πορείας θεραπείας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια κληρονομική κατάσταση και είναι η πιο κοινή αιτία της ανδρικής φαλάκρας. Μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την εφηβεία ή να αναπτυχθεί πολύ αργότερα στη ζωή. Συχνά εμφανίζεται σταδιακά και σε προβλέψιμα μοτίβα.

Τις περισσότερες φορές, ο άντρας θα μείνει με ένα “πέταλο” μαλλιών. Η κληρονομικότητα επηρεάζει πόσο γρήγορα, σε ποια ηλικία και σε ποιο βαθμό ένας άνδρας θα αντιμετωπίσει την τριχόπτωση.

Οι άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία κληρονομούν μαλλιά ευαίσθητα στην DHT, την ορμόνη που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των μεμονωμένων θυλάκων της τρίχας.

Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους, υπάρχουν επίσης πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας που βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Πρόληψη και θεραπεία

Η πρόληψη είναι συχνά ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης οποιασδήποτε πάθησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την ακριβή αιτία της τριχόπτωσης, μπορεί να είναι δυνατή η πρόληψη ή τουλάχιστον η επιβράδυνση της τριχόπτωσης.

Μερικές από τις καλύτερες μεθόδους πρόληψης περιλαμβάνουν:

  • Μια ισορροπημένη διατροφή
  • Η χρήση χτενών με πιο αραιά δοντάκια
  • Η αποφυγή hair styles που επιβαρύνουν τα μαλλιά
  • Μείωση του τραβήγματος και του στριψίματος των μαλλιών
  • Χρήση ειδικών σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης, όπως το Medavita Lotion Concentree Anti-Hair Loss Treating Shampoo.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν να προληφθούν όλοι οι τύποι τριχόπτωσης ή ακόμη και να επιβραδυνθούν με προληπτικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει προσπάθεια καταπολέμησης της τριχόπτωσης μέσω ενεργητικής θεραπείας.

Ορισμένες μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνδρες για τη θεραπεία της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

Φάρμακα

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Τα δύο πιο συνηθισμένα φάρμακα είναι η μινοξιδίλη (Rogaine) και η φιναστερίδη (Propecia).

Μινοξιδίλη: Η Mινοξιδίλη αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ιατροί διαπίστωσαν ότι είχε την “παρενέργεια” της υπερβολικής, ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Αυτό το αποτέλεσμα έδωσε στις εταιρείες φαρμάκων λόγο να την εξετάσουν ως θεραπεία για την ανδρική φαλάκρα.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Μινοξιδίλη δεν είναι πλήρως γνωστός. Φαίνεται να παρατείνει την περίοδο ανάπτυξης μιας τρίχας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μακρύτερα μαλλιά και μεγαλύτερο αριθμό τριχών. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η Μινοξιδίλη έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Φιναστερίδη: Αυτό το φάρμακο φέρει αρκετές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση του. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ενήλικες άνδρες και μετά από τη συμβουλή γιατρού, ενώ πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και γυναίκες που μπορεί να είναι έγκυες ή να θηλάζουν.

Η Φιναστερίδη δημιουργήθηκε αρχικά για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη. Λειτουργεί μειώνοντας την ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται DHT στο τριχωτό της κεφαλής. Η DHT φαίνεται να προκαλεί λεπτότητα των θυλάκων τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής, οπότε μειώνοντας τα επίπεδα της DHT, η αναγέννηση των μαλλιών μπορεί να αυξηθεί και η τριχόπτωση να επιβραδυνθεί.

Σε αντίθεση με τη μινοξιδίλη, η φιναστερίδη δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των τριχών σε άλλα μέρη του σώματος.

Θεραπείες

Οι θεραπείες για την τριχόπτωση συχνά περιλαμβάνουν συνδυασμούς φαρμάκων, αλοιφών, μασκών και σαμπουάν. Μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης είναι η Medavita Lotion Concentree.

Χειρουργική επέμβαση

Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια κατάλληλη θεραπεία για την τριχόπτωση. Η μόνη διαθέσιμη χειρουργική επέμβαση για την τριχόπτωση είναι η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών. Η μεταμόσχευση περιλαμβάνει την αφαίρεση των τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος του κεφαλιού όπου είναι ανθεκτικά στην DHT και την τοποθέτησή τους στα σημεία που τα μαλλιά έχουν πέσει ή είναι αραιά.

Λέιζερ

Το λέιζερ είναι μια νεότερη μορφή θεραπείας για την τριχόπτωση. Αυτές οι συσκευές προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο φως που διεγείρει τους θύλακες των τριχών. Αυτή η θεραπεία έχει μικτά αποτελέσματα και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όταν συνδυάζεται με άλλες μορφές θεραπείας.

Όλες αυτές οι επιλογές αποδεικνύουν ότι η τριχόπτωση, η αραίωση και η φαλάκρα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η δερματολογία και η κομμωτική έχουν εξελιχθεί αρκετά, έτσι ώστε η κληρονομικότητα να μην είναι “καταδίκη” για τους περισσότερους άνδρες που θα εμφανίσουν συμπτώματα αλωπεκίας.

Συμβουλέψου τον Hair Expert σου και το γιατρό σου, για το ποιες είναι οι καταλληλότερες επιλογές για εσένα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: